Zijn zonnepanelen verzekerd in je brandverzekering?

Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Vraag je je af of deze automatisch gedekt zijn door je brandverzekering? En is het nodig om je verzekeraar op de hoogte te brengen van de aanwezigheid van je zonnepanelen? Je vindt alle antwoorden hier.

Zijn zonnepanelen verzekerd tegen brand- en stormschade?

Als trotse eigenaar van zonnepanelen ben je vast benieuwd naar de verzekering ervan. Wat als er iets misgaat? Gelukkig bieden de meeste verzekeraars standaard dekking voor zonnepanelen in je brandverzekering voor je privéwoning. Dat betekent dat je zonnepanelen beschermd zijn tegen diverse schadegevallen, waaronder:

  • Brand, rook of roet
  • Schade door sneeuw, storm en hagel
  • Glasbreuk

Bovendien dekt je brandverzekering ook eventuele schade die je zonnepanelen aan anderen veroorzaken, zoals wanneer een zonnepaneel loskomt en schade aan de woning van je buren veroorzaakt.

Maar wat als dieven toeslaan?

Het klinkt misschien vreemd, maar diefstal van zonnepanelen komt helaas voor. Gelukkig zijn je zonnepanelen automatisch meeverzekerd in je brandverzekering, waardoor ze beschermd zijn tegen diefstal. Zorg er wel voor dat de waarde van je zonnepanelen is opgenomen in de totale verzekerde waarde van je gebouw.

Waarom je verzekeraar op de hoogte brengen?

Het is verstandig om je verzekeraar op de hoogte te stellen zodra je zonnepanelen hebt laten installeren. Op die manier kan de waarde van je zonnepanelen worden toegevoegd aan de totale verzekerde waarde van je gebouw, wat in sommige gevallen noodzakelijk is.

Wat met de franchise bij schade?

Bij schade aan je zonnepanelen zal de verzekeraar de normale franchise in je polis toepassen bij het uitbetalen van de schadevergoeding. De hoogte hiervan kan verschillen per verzekeraar. Bij twijfel is het altijd raadzaam om je makelaar te raadplegen.

Moet je een extra verzekering afsluiten bij de leverancier van de zonnepanelen?

Sommige leveranciers bieden zelf een verzekering aan, maar in de meeste gevallen biedt je brandverzekering al voldoende bescherming tegen schade door brand, storm, glasbreuk of elektriciteitsschade. Het kan echter wel verstandig zijn om een verzekering voor extra garantie te overwegen.

Ben je nog niet zeker over je verzekering? Neem contact met ons op voor advies op maat. Bescherm je investering en geniet zorgeloos van je zonnepanelen!