Acht tips om uw auto vlot te starten bij vriesweer
Acht tips om uw auto vlot te starten bij vriesweer
Ontdek hieronder de tips
- Parkeer uw wagen op een beschutte plaats. Kan dat niet? Bescherm de wagen dan zo goed mogelijk tegen de winterse neerslag en vrieskou. De ruiten kunt u makkelijk beschermen met een stuk karton of folie. Met een ijskrabber – vraag uw exemplaar bij ons op kantoor – kunt u sneeuw en/of ijs eerst verwijderen – let hierbij op dat u de ruiten niet beschadigt. Wilt u meteen vertrekkensklaar zijn ’s morgens, bescherm dan ook de zijspiegels met bijvoorbeeld plastic zakjes.
- Toch bevroren ruiten? Een gespecialiseerde ontdooispray is een makkelijk en veilig hulpmiddel. Giet nooit warm of kokend water op de bevroren ruiten: het temperatuurverschil kan barsten veroorzaken. Ook belangrijk: gebruik uw ruitenwissers niet om ruiten ijsvrij te maken – ook deze kunt u op deze manier onherstelbaar beschadigen.
- Een ontdooispray kan een hulpmiddel zijn om bevroren sloten of portieren open te krijgen. De rubbers van de portieren met talkpoeder of vaseline insmeren is een huis- tuin- en keukenmiddeltje om vastvriezen te vermijden.
- Staat de wagen enkele dagen stil in de winterprik, bijvoorbeeld omdat u thuiswerkt? Gebruik dan de handrem niet, maar zet de wagen in versnelling (voor automatische wagens in de P-stand) en gebruik desnoods wielblokken. Dit om te vermijden dat de handrem vastvriest.
- Ook de batterij van de wagen kan afzien van de kou. Om ze wat te ‘sparen’ kunt u enkele eenvoudige trucs toepassen: bij het starten alle lichten en energieverbruikers zoals airco, zetelverwarming en radio uitzetten, de koplampen even op zetten om de batterij wakker te schrikken of de auto starten met het koppelingspedaal ingedrukt, bijvoorbeeld. Bij dat laatste ondervindt de wagen minder weerstand.
- Laat de motor van uw wagen nooit lang op voorhand draaien om de wagen ‘op te warmen’. Het verbruikt energie, is slecht voor het milieu en warmt de motor bovendien niet snel genoeg op. Zet de wagen meteen in beweging, na enkele kilometers is de motor warmgedraaid. Ook de motor forceren door verschillende keren na elkaar te willen starten of wat extra gas te geven is een slecht idee.
- Het strooizout op de wegen is een aanslag op de carrosserie van uw wagen. Denk eraan om regelmatig de auto te reinigen – of naar de carwash te gaan, als u liever uw vingers niet aan de spons ziet vastvriezen.
- Een pechbijstandsverzekering die ook schade door winterkou dekt is een extra veiligheid wanneer alle voorgaande tips vergeten zijn of niet meer kunnen baten. De auto start niet ’s morgens of u hebt alsnog pech onderweg? Met een verzekering op maat wordt het probleem snel en makkelijk opgelost. Een pechbijstandsverzekering kan al vanaf € 30 per jaar voor nieuwe wagens. Contacteer ons voor een offerte op maat.