Waarom een familiale verzekering nemen?

Hoewel het niet verplicht is bij wet, is een familiale verzekering buitengewoon handig. Ze biedt bescherming in situaties waarin jijzelf of een familielid schade toebrengt aan anderen in je privéleven en je de kosten moet dragen.

Wat houdt de dekking van een familiale verzekering dan in?

Als je schade aan derden veroorzaakt, verplicht de wet je om die schade te vergoeden. Stel je voor, je bent onderweg met de fiets, raakt even afgeleid en rijdt per ongeluk een bejaarde dame omver op het zebrapad. De vrouw raakt gewond, haar kleding beschadigd, en haar handtas kapot. Omdat jij verantwoordelijk bent, dien je haar ziekenhuiskosten en materiële schade te vergoeden. Een familiale verzekering neemt deze kosten voor haar rekening, met uitzondering van de franchise die je zelf moet betalen.

 

Familiale verzekering is niet wettelijk verplicht

Het afsluiten van een familiale verzekering voor jou en je gezin is niet bij wet verplicht. Toch wordt het sterk aanbevolen, gezien ongelukken in een klein hoekje kunnen zitten. Een familiale verzekering behoedt je voor financiële tegenslagen.

 

Wie is gedekt door een familiale verzekering?

Een familiale verzekering dekt niet alleen jou, maar ook alle gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen, inclusief je kinderen die op kot zitten. In bepaalde gevallen zijn zelfs huisdieren gedekt, wat handig kan zijn met een speelse hond in huis.

 

Is een familiale verzekering alleen nodig als je kinderen hebt?

Nee, dit is een misvatting. Ook gezinnen zonder kinderen en alleenstaanden kunnen schade veroorzaken en hebben daarom baat bij een familiale verzekering. Zelfs schade veroorzaakt door huisdieren is gedekt.

 

Verzekering voor schade aan derden

Belangrijk om te weten: een familiale verzekering vergoedt schade aan derden, niet aan degenen die onder de verzekering vallen. Bijvoorbeeld, als je dochter je smartphone in bad laat vallen, ben jijzelf de gedupeerde en zal je familiale verzekering niet tussenkomen.

 

Franchise in een familiale verzekering

Een familiale verzekering heeft doorgaans een eigen risico. Dit is een deel van de schadevergoeding dat je zelf moet betalen als je schade veroorzaakt. Bijvoorbeeld, als je zoon sap morst over de tablet van een vriendje en deze onherstelbaar beschadigt, betaal je eerst het eigen risico en vergoedt je verzekeraar de rest.

 

Optioneel: rechtsbijstand in een familiale verzekering

Een rechtsbijstandsdekking kan helpen om schade terug te vorderen van de aansprakelijke partij en voegt zo waarde toe aan je familiale verzekering. De dekking rechtsbijstand kan ook bij een aparte verzekeraar worden afgesloten en geeft je in bepaalde contracten zelfs recht op een fiscaal voordeel!