Op vakantie met de auto? 5 tips voor een auto die de reis aankan

Het belooft een drukke zomer te worden op de Europese wegen. Meer Belgen dan anders hebben beslist de auto te nemen om naar het zuiden te trekken. Tegelijk komen bijstandsverleners met de dringende oproep om zich maximaal voor te bereiden om autopech te vermijden, want een vervangwagen vinden wordt deze zomer mogelijk een kopbreker.

Met deze 5 tips kan u zichzelf alvast veel ellende besparen.

  1. Goede banden met voldoende profieldiepte zijn een must

Op reis vertrekken met banden die de slijtagegrens van 1,6 mm profieldiepte benaderen, is nooit een goed idee. Snelle ritten over de snelweg en extra belading versnellen de achteruitgang van de banden. En je wil niet met kale banden aan de terugreis beginnen. Ook naar het zuiden rijden op je winterbanden is helemaal not done!

  1. Check de bandenspanning voor je vertrek én voor de terugreis

Ga je zwaar beladen op reis, dan is een aangepaste (hogere) bandendruk aangewezen. Het instructieboekje bij je auto geeft jou de juiste waarden. Een band die onvoldoende is opgepompt, wordt veel warmer door de extra wrijving waardoor het risico op een klapband toeneemt. Een juiste bandenspanning voorkomt bovendien lekrijden en beschadigde velgen op slechte wegen.

  1. Check het oliepeil of doe een oliewissel

Snel rijden en zware belading vragen ook meer van de motor. Je helpt je motor wanneer de motorolie vers en van goede kwaliteit is en het oliepeil correct. Een extra litertje motorolie meenemen om voor de terugreis het oliepeil weer aan te vullen, is geen gek idee.

  1. Ook de koelvloeistof is van levensbelang voor je motor

Check het niveau bij een koude motor. Kijk ook meteen of de koelvloeistof helder van kleur is. Troebele koelvloeistof doet alarmbellen afgaan omdat het kan wijzen op een ernstig motordefect zoals een lekke koppakking. Daarmee vertrek je niet op reis.

En terwijl je toch al onder de motorkap zit: ga ook meteen het niveau van de remvloeistof na en vul het ruitensproeierreservoir.

  1. De accu is niet enkel in de winter een zorgenkind

Slaat je auto moeilijk aan? Dan is je accu misschien aan het einde van zijn levensduur gekomen en aan vervanging toe. Dat is vaak na een vijftal jaar het geval. Het intensieve gebruik van de airco, maar ook nevenverbruikers als gps- en gsmladers belasten de alternator en de accu. Daarom is ook in de zomer een goede autobatterij een must.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch pech met de wagen? Op onze pechbijstandsverzekeringen kan je rekenen! Neem het zekere voor het onzekere en start deze verzekering op voor je vertrek.

Neem vandaag nog contact met ons op en we zorgen dat je gerust op vakantie kunt vertrekken.