Sparen met belastingvoordeel? Breng het snel nog in orde!

Volgend jaar profiteren van een belastingvoordeel? Doe aan pensioensparen of langetermijnsparen en stort nog voor het einde van het jaar de maximale premie. Beide formules kan je ook combineren om zo je fiscaal voordeel nog te verhogen!

Waarom pensioensparen en/of langetermijnsparen?

Wil je na je pensioen van het leven genieten en actief blijven? Waarschijnlijk kom je dan niet toe met het wettelijke pensioen om je levensstandaard aan te houden. Kijk daarom vooruit en begin vroeg genoeg met fiscaal sparen.

Je kan pensioensparen en langetermijnsparen in tak 21 en tak 23

 Tak 21-levensverzekering. Je spaart veilig met een gewaarborgd kapitaal en de zekerheid van een gewaarborgde rentevoet, met een eventuele winstdeling.

Tak 23-levensverzekering. Je stort premies in beleggingsfondsen met een potentieel hoger rendement. Maar zonder kapitaalgarantie en het rendement hangt af van de evolutie van die fondsen. Eventueel komt hierbij een winstdeling.

Hoeveel sparen voor maximaal belastingvoordeel?Pensioensparen

Je kiest tussen twee fiscale systemen:

  • belastingvoordeel van 30% (max. 297 euro) als je stort tot een plafond van 990 euro.
  • belastingvoordeel van 25% ( max. 317,50 euro) als je stort tot een plafond van 1.270 euro.

Maar trap niet in de fiscale valkuil:Want kies je voor het tweede fiscaal systeem en stort je een jaarlijks bedrag tussen 990 euro en 1.188 euro, dan komt dat nadelig uit.

Voorbeeld: Stort je 1.000 euro, dan krijg je een fiscaal voordeel van 25% en recupereer je 250 euro. Dat is 47 euro minder dan de 297 euro die een storting van 990 euro oplevert in het eerste fiscaal systeem met 30% belastingvoordeel.

Langetermijnsparen

Het belastingvoordeel kan oplopen tot 705 euro als je het maximumbedrag van 2.350 euro stort. Het plafond voor langetermijnsparen is individueel en hangt af van je beroepsinkomen.

Let op:Langetermijnsparen zit in dezelfde fiscale korf als onder meer kapitaalaflossingen, interesten en premies van de schuldsaldoverzekering om de terugbetaling van de hypothecaire lening van je enige eigen woning te garanderen in geval van overlijden. Naargelang het gewest waar je woont en de datum waarop je je lening hebt afgesloten, is het mogelijk dat je geen of maar een beperkt fiscaal voordeel geniet.